Wat moet je doen bij een ongeluk?

Je wilt het liever voorkomen, maar de kans is toch aanwezig dat je ooit bij een auto-ongeluk betrokken raakt. Gelukkig gaat het in de meeste van deze gevallen alleen maar om blikschade, maar het is nooit fijn om mee te maken. De schrik kan er bij mensen behoorlijk in zitten, als ze er al fysiek ongedeerd mee wegkomen. Ook zitten er enige verplichtingen aan het betrokken zijn bij een ongeluk. Zo mag je natuurlijk niet zomaar wegrijden, maar dat is niet alles. Aan jouw verzekering heb jij ook een verantwoordelijkheid om, waar mogelijk, bewijs te verzamelen. Daarom hier een kort overzicht van de stappen die jij kunt ondernemen na een ongeluk.

Veiligheid

Er is natuurlijk geen twijfel over wat direct na een ongeluk het belangrijkst is. De veiligheid en toestand van alle betrokkenen moet vastgesteld worden. Ben jij zelf gewond geraakt? Dat is de belangrijkste kwestie bij een ongeluk. Daarnaast moet de veiligheid van andere betrokkenen als prioriteit gesteld worden. Als er iemand anders gewond is geraakt dan schakel je uiteraard de hulpdiensten in, of stel je vast dat iemand anders dat aan het doen is. Als iedereen die er direct bij betrokken is veilig is dan is het zaak om het overige verkeer zo min mogelijk in gevaar te brengen. Plaats een gevarendriehoek, en zet waar mogelijk de voertuigen op een veilige plek. Belangrijk is wel dat je zoveel mogelijk foto's van de hele situatie maakt voordat je de voertuigen verplaatst.

Schadeformulier

Als het goed is heb jij een schadeformulier in de auto liggen. Dit dient samen met de andere partij ingevuld te worden, waarbij je natuurlijk allebei zo eerlijk mogelijk bent. Op het formulier wordt de situatie van de botsing of het ongeluk nauwkeurig beschreven. Dit formulier is, wanneer ondertekend, een juridisch document dat vastlegt dat alle partijen het eens zijn met de beschrijving. Daarom is het ook heel belangrijk dat jij alleen zo'n formulier ondertekent wanneer jij geen twijfels hebt over de nauwkeurigheid van het formulier. Wanneer alles getekend is kan je, als de voertuigen hiertoe in staat zijn, weer jouw eigen weg vervolgen. De achterkant van het formulier kan je rustig thuis invullen, en daarna stuur jij het naar jouw verzekeraar. 

Schade claimen

Als jij schade hebt overgehouden aan een ongeluk waar jij niet schuldig aan bent, dan kan jij schade claimen bij de verzekering van de andere partij. Het is belangrijk dat jij hier met een deskundige naar laat kijken, en ook verklaringen laat ondertekenen dat de schade is vastgesteld en op waarde is geschat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een garage die auto's repareert, of een lokale expert, bijvoorbeeld letselschade advocaat Rotterdam. Het is soms namelijk erg lastig om bepaalde kostenposten te identificeren en goed op waarde te schatten.

Geef een reactie