Thuiszorg: we staan voor de mensen klaar

Al mijn hele leven werk ik in de zorg. Ik zorg met veel plezier voor ouderen en dat heb ik gedaan in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en in de thuiszorg. Werken in de thuiszorg is erg bijzonder. Je komt bij de mensen thuis, in hun eigen domein. Ze zijn omringd door hun eigen spullen en herinneringen en daardoor leer je de mensen goed kennen. Maar werken in de thuiszorg stelt je ook voor problemen die je niet hebt als je bijvoorbeeld werkt in een verpleeghuis. Ik vergeet bijvoorbeeld nooit hoe ik op mijn ronde bij een man kwam die zelf de bel niet hoorde. En het slot van zijn voordeur bleek kapot dus ik kwam niet binnen. Aanbellen had weinig zin al probeerde ik het wel. Hoe moest ik nu naar binnen? En hoe kreeg ik in het weekend het slot gemakt? In een verpleeghuis bel je de technische dienst. Hier moest ik zelf opzoek naar een oplossing. Uiteindelijk stond ik binnen met behulp van een familielid van de man. Maar je komt ook wel praktische zaken tegen zoals het gemis van een goede vuilcontainer.

Vuilcontainer: belangrijk item

Je staat er niet bij stil, maar een vuilcontainer is een belangrijk item in de thuiszorg. Ik zal niet in details treden, maar er moet soms afval weg dat echt goed afgeschermd moet wachten op de vuilnisman. Sommige mensen hebben mooie, sierlijke afvalbakjes staan die echter geurtjes en vocht makkelijk doorlaten. Waar ga je dan heen met je troep? Maar je komt ook schrijnende zaken tegen zoals mensen die geen kleding hebben, geen spulletjes meer kunnen kopen die je dagelijks nodig hebt zoals zeep, handdoeken en soms zelfs eten. Dan is het erg moeilijk om die mensen na de zorg weer achter te laten in de wetenschap dat ze zoveel te kort komen.

Altijd klaar staan

We komen ook wel eens bij mensen die verzamelen en waar je echt je weg moet vinden in huis. Of we komen bij mensen die eigenlijk helemaal niet willen dat je komt omdat ze het vreselijk vinden afhankelijk te zijn. Het werk is niet altijd makkelijk. Door weer en wind, alle dagen van het jaar moet je opstap. Maar het werken in de thuiszorg is wel heel mooi. We staan voor de mensen klaar en dat weten ze. Als het moet, komen we meteen. En dit werk geeft veel voldoening. De mensen zijn dankbaar en je maakt het verschil. Misschien is het wel iets voor jou?

Geef een reactie