Online therapie kan je erg vooruithelpen

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, online hulp voor te veel op het internet zitten! Toch is veel op het internet zitten niet per se een probleem. Veel op social media wel. Social media beslaat een ontzettend groot deel van ons leven tegenwoordig. Zeker bij de jongere generaties zijn hele etiquette veranderd naar online etiquette. Zo vertelde mijn nichtje van 17 dat zodra ze een selfie plaatst op bijvoorbeeld Instagram, ze haar beste vriendinnen moet ‘taggen’ in die foto. Als ze dat niet doet dan krijgt ze ruzie met haar vriendinnen. Soms vraag ik me wel eens af of we niet te veel op social media zitten. Ik merk aan mezelf al vaak dat ik er heel erg in op ga en ook mijn eigenwaarde bepaal aan de hand van bijvoorbeeld likes of reacties. Als ik heel veel vrienden op Facebook heb, maar maar 30 felicitaties krijg voor mijn verjaardag dan vind ik dat echt niet leuk. Omdat ik toch wel schrok van hoeveel ik met social media bezig ben, besloot ik me eens te verdiepen in het hebben van een social media verslaving! Misschien heb ik dat wel? En als ik dat heb, hoe kom ik er weer van af? Over dit thema schrijf ik vandaag een blog, veel leesplezier!

De kenmerken van een social media verslaving

Social media zijn platforms die rond je eigen profiel draaien. Je praat en deelt dus dingen over je zelf. Het zit in de natuur van de mens dat ze het fijn vinden over zichzelf te praten, en helemaal als andere mensen er positief op reageren wat jij over jezelf deelt. Social media is zo ingericht dat er dopamine vrijkomt in onze hersenen zodra we het gebruiken. Deze stof is erg dicht verbonden met verslavingen. De stof komt vooral vrij bij beloningen (bijvoorbeeld ‘likes’) en bij angst (bijvoorbeeld ‘fear of missing out’). Veel social media gebruiken hoeft niet perse te betekenen dat je een verslaving hebt. Die heb je pas als het gebruik ervan je normale functioneren beïnvloed. Als je probeert te stoppen dan krijg je last van stemmingswisselingen, onrust en verveling. Zodra je continu op social media zit, je tijdsgrens elke keer overschrijdt, minder offline contacten onderhoudt, prestaties eronder lijden en je ondanks dit alles toch doorgaat, dan kun je wel stellen dat je een milde verslaving hebt.

Online therapie om je te helpen

Een verslaving klinkt direct zeer ernstig. Dit is het natuurlijk ook, maar een social media verslaving kan ook relatief makkelijk behandeld worden. Je kunt namelijk online bij Sobriety Online therapie volgen waar je geholpen wordt voor een verslaving. Zo’n therapie bestaat uit een combinatie van gesprekken en online behandelmodules. De online therapie is met een medewerker van Sobriety Online via bijvoorbeeld Skype. Deze zijn gebasseerd op cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. Verandering van gedrag staat centraal. Online therapie is een toegankelijke, redelijk anonieme en laagdrempelige manier om hulp te zoeken. Het is daarom ook een goede eerste stap in de juiste richting! Ben jij of ken jij dus iemand met een beginnende verslaving, zoek dan hulp!

Geef een reactie