Hoe werkt een milieustraat?

Voor zover ik weet heeft elke gemeente in Nederland een milieustraat, ook wel bekend als een vuilstortplaats. Weliswaar wordt jouw afval periodiek opgehaald, en waarschijnlijk ook gescheiden, maar soms hebben mensen meer afval dan ze hier kwijt kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een grote schoonmaak van jouw huis, een renovatie of een verhuizing. In zo'n geval heb je vaak ontzettend veel grofvuil. Dit past natuurlijk nooit in de afvalbak die regelmatig geleegd wordt. Om die reden stellen gemeenten in samenwerking met afvalverwerkers voor een gemeentelijke milieustraat. Hier kan je dus vrijwel al het gebruikelijke grofvuil naartoe brengen. In Nederland zijn wij flink bezig met recyclen, en in dit jaar moeten wij de mijlpaal bereiken waarop wij minstens 75% van ons afval scheiden. Om dit te bewerkstelligen  zitten er wel een aantal regels aan het gebruik van zo'n milieustraat. Het kan per gemeente verschillen, maar een aantal regels komen vrijwel overal voor. Daarom hier een kort overzicht van hoe een milieustraat werkt.

De regels

Allereerst is het belangrijk dat jij de precieze regels vindt bij jou in de gemeente. Veel voorkomende regels zijn dat je het afval van tevoren scheidt, dat je een inwoner van de gemeente moet zijn om gebruik te mogen maken, en dat er een limiet zit aan hoeveel afval je gratis mag storten voordat je moet gaan betalen. Ook zit er een standaardprijs op veel soorten speciaal afval. Denk aan groot chemisch afval of ongesorteerd afval. In zulke gevallen betaal je per kilo. Je kunt op de website van jouw gemeente vinden wat de prijzen en limieten precies zijn. Het is erg fijn dat wij gebruik kunnen maken van zulke vuilstortplaatsen, maar als je al aan jouw limiet zit, kun je er ook voor kiezen een grofvuil container te huren. Het bedrijf waar jij het van huurt brengt het vaak zelf naar de vuilstortplaats.

Hoe het werkt

Vaak is het de bedoeling dat je met een auto of ander voertuig het afval komt brengen. Je rijdt dan via een poort naar binnen, en je volgt een bepaalde weg. Je wordt van tevoren gewogen met auto en al, om na afloop het verschil te berekenen. De weg die jij volgt gaat langs allerlei verschillende categorieën met afval. Denk aan categorieën zoals plastic, hout, synthetische stoffen, elektrische apparaten, klein chemisch afval, matrassen, metalen en al het andere afval dat gebruikelijk is voor particulieren. Je kan ook op de website van de gemeente vinden hoe jij jouw afval moet scheiden. Als jij al jouw afval op de juiste plek hebt gestort, dan verlaat jij de milieustraat weer. Bij de uitgang wordt je weer gewogen, en wordt er vastgesteld hoeveel afval je hebt gedumpt.

Geef een reactie